Något om föreningens historia
Föreningen bildades den 11 januari 1999
med målsättningen att stimulera och utveckla forskningen om den lokala hembygden och förfädernas historia.
Föreningens lokal
Lokalen är belägen i Rådsalen, en trappa upp i Västra Husby kyrka. För släkt- och hembygdsforskare som vill ha tillgång till vårt forskarmateraial i Rådsalen, kontakta styrelsen för planering av öppethållande av lokalen.
Forskningsarkiv, mikrokort och internet
Med vårt kyrkoarkiv som innehåller 1100 mikrokort från mitten av 1600-talet fram till 1895 har vi ett fint historiskt forskarmaterial för Västra Husby, Östra Ryd, Gårdeby och Drothems socknar. Vi har födelse- och dopböcker, lysnings- och vigselböcker, död- och begravningsböcker, husförhörslängder, in- och utflyttningslängder. Kyrko- arkivregister för samtliga län, domstolsarkiv, allmän del och militaria.
Vi har databaserna: Sv. Indelningsverket av C. Grill, geografiskt lexikon av C.M. Rosenberg, Sveriges befolkning 1880, 1890, 1900, 1970, 1980 och 1990, Sveriges Dödbok, Begravda i sverige, Emigranten och Emibas samt alla Stockholmsskivorna m.m. Dessutom har föreningen eget forskarmaterial och bibliotek.
Föreningen har tillgång till samtliga kyrkböcker och många andra viktiga arkiv på nätet, genom Internetbaserade abonnemangtjänster. Vi har goda kunskaper om att hantera abonnemangen Riksarkivet / SVAR och ArkivDigital, som innebär att vi kan hjälpa våra medlemmar att söka efter sina rötter och tyda gamla texter.
För att kunna hålla ordning på sina förfäder och ättlingar med all historik som skall dokumenteras med källanhänvisningar, är det ett måste att skaffa ett släktforskarprogram, som dessutom kan skriva ut ansedlar, antavlor, stamtavlor, olika register och släktutredningar m.m. Våra medlemmar är användare av programmen Disgen, Holger och Min Släkt, och kan även med dessa program dela med sig av sina kunskaper.